U vertrekt met het vliegtuig?

Deze informatie kan van pas komen.
Keuze van uw bestemming & gezondheid

Informeer naar de veiligheid van het land en raadpleeg de adviezen en het laatste nieuws per bestemming.

Situatie op het terrein: sommige mensen boeken hun vakantie maanden op voorhand. Op het ogenblik van uw vertrek is de situatie in het land dat u gekozen hebt, veranderd. Hoe moet u annuleren en hoeveel gaat u dat kosten? Wat moet u doen als uw reis niet geannuleerd werd? Hoe zit het met de repatriëring?

Een goede raad: neem een annuleringsverzekering.
Aangezien u wettelijk geen recht hebt op bedenktijd als het over reisovereenkomsten en vliegtuigtickets gaat, kan het interessant zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Bovendien dekt deze verzekering een ruime waaier aan professionele, administratieve, familiale of materiële redenen waarvoor u uw reis kunt of moet annuleren. Deze verzekering geldt ook voor al uw reserveringen van bijvoorbeeld hotelkamers of B&B.

Vaccins: vraag na welke vaccins verplicht en/of aangeraden zijn per land.

Gezondheid: maak gebruik van een gratis toepassing om in goede gezondheid te blijven vóór, tijdens en na de reis met bijvoorbeeld een interactieve kaart van de aanbevolen vaccins, een checklist om uw reis naar het buitenland te plannen, advies over gezondheid tijdens uw verblijf, enz.
 
Vóór & tijdens uw vlucht

Vluchturen & info: wist u dat er nu gratis toepassingen bestaan die het mogelijk maken om de status van de vluchten te zien (aankomst en vertrek), de beschikbare bestemmingen en een massa nuttige informatie voor de luchthavengebruikers?

Bagagetransport: als passagier hebt u het recht op een vergoeding als uw bagage beschadigd is, laattijdig aankomt of verloren raakt. Dit bedrag is wel geplafonneerd. Concreet zult u met de luchtvaartmaatschappijen moeten onderhandelen om een toereikende vergoeding te krijgen, wat vaak niet eenvoudig is.

Daarom is het aangeraden een bagageverzekering te nemen.

Gewicht van uw bagage: vergeet niet het toegelaten gewicht te respecteren. Dit varieert in functie van uw ticket of de klasse die u gereserveerd hebt, maar ook van de ene luchtvaartmaatschappij tot de andere. Meestal schommelt dit gewicht tussen 20 en 30 kg. Als u meer bagage mee aan boord wilt nemen, zult u een toeslag moeten betalen.

De grootte van uw handbagage en het gewicht ervan hangen ook af van het type vliegtuig en de luchtvaartmaatschappij. Raadpleeg vooraf hun website. Ter herinnering: u mag geen gel of vloeistoffen van meer dan 100 ml in uw handbagage meenemen.

Uw rechten: wenst u uw rechten te kennen als luchtvaartpassagier (weigering tot inscheping, vertraging, annulering …)? Raadpleeg de website van de FOD Economie.

Enkele tips voor uw welzijn

  • Om de druk op uw oren te verminderen bij het opstijgen en het landen, neemt u best wat snoepjes of kauwgom mee. Bij een neusverkoudheid, een oorontsteking of sinusitis, stelt u uw reis beter uit. Zeker als het een jong kind is dat ziek is.
  • Tijdens de vlucht staat u best zo vaak mogelijk recht om uw bloedsomloop te stimuleren. Aarzel niet om uw schoenen uit te trekken en speciale kousen te dragen.
  • Drink veel water of niet-alcoholische dranken.
  • Vermijd zware maaltijden vóór en tijdens de vlucht.
  • Draag comfortabele kleren en denk eraan een wollen trui mee te nemen tegen de airconditioning.
  • U kunt ook een hoofdkussen voorzien, of een oogmasker en oordopjes. Profiteer ervan om wat te rusten.
  • Voor langeafstandsvluchten neemt u best een kleine toiletzak mee.
  • Praktisch: een heuptasje, een plat handtasje of zakje voor uw papieren, kaarten en cash geld.
  • Als u op uw bestemming aankomt, blijft u best actief zolang het licht is. Neem meteen het levensritme aan van uw bestemming. Eet ook de plaatselijke keuken.

Prettige reis!

Bronnen:
www.eccbelgie.be/vliegreizen
www.vacciweb.be
www.eccbelgie.be/een-reis-annuleren